Soppans historia

Avivadmin

Soppans historia

Precis som gröten så är soppan en av världens äldsta maträtter. Det är för att den inte behöver innehålla särskilt många ingredienser för att den ska vara mättande och man kan enkelt variera mellan olika ingredienser i en soppa.

Soppans tidiga historia

Soppans historia går att spåra långt bak i tiden. Det första belägget för soppa finns år 20 000 före Kristus. Man tror att soppan blev allt vanligare i takt med att kokkonsten uppfanns. Med hjälp av täta kärl utvecklades olika maträtter, bland annat soppan. Innan man kokade soppor och annan mat i kärl av lera så har man hittat korgar av bark och hudar från olika djur som man bland annat kokade soppor i.

Soppans utveckling

Allteftersom att kokkonsten utvecklades och likaså mänskligheten så utvecklades även soppan. I de första restaurangerna som öppnades runt om i världen var bland annat soppan något man serverade. Grunden till dessa soppor bestod, precis som idag, av någon sorts buljong. Oftast vegetabilisk. Sedan fyllde man ut soppan med olika sorters grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Det var först senare som man började att inkludera kött och andra animaliska produkter som kommer från djur. Till exempel mjölk, smör och ägg. Det gjorde att soppan blev mer populär eftersom den sortens soppa mättar mer än de som mer eller mindre består av enbart buljong.

På 1700-talet publicerades USA:s första kokbok. Detta skedde år 1742 och var en kokbok bestående av receptsamlingar för husmödrar. Författaren till den allra första kokboken i USA hette Eliza Smith. Hennes kokböcker bestod bland annat av recept på soppor. Eftersom USA är ett land som består av invånare från hela världen så kunde sopporna se lite olika ut eftersom invånarna tog med sig mattraditioner från det land de emigrerat ifrån. Ett exempel på det är delstaten Pennsylvania där det åts mycket potatissoppa eftersom invånarna till stora delar bestod av personer med tyskt ursprung.

År 1882 trycktes den första broschyren som enbart bestod av recept och fakta om olika soppor. Författaren hette Emma Ewing och broschyren fick namnet soup and soup making.

Soppa på konserv

I slutet på 1800-talet, alltså när industrialiseringen var i full blom, utvecklades det många olika sätt att konservera mat på. Bland annat soppan på burk vilket, är något vi än idag kan köpa i våra matbutiker och på kort tid få en färdig soppa.

Om författaren

ivadmin