Om soppor

Avkalle

Om soppor

Svenska sopporSvenska soppor

Utländska sopporUtländska soppor

En introduktion till soppan

Soppa är en vanlig maträtt som lagas över hela världen och har funnits i mänsklighetens meny sedan långt tillbaka i vår historia. Soppan är en sorts flytande föda som både kan vara mättande och värmande. En anledning till varför soppan genom alla tider har varit, och fortfarande är, en vanlig maträtt över hela världen är att den inte kräver särskilt många ingredienser. Det innebär att den är billig att tillaga och därmed kan de som inte har mycket pengar ändå laga en mättande soppa.

Vad är en soppa?

Soppan kan serveras både varm och kall, till förrätt, varmrätt och till och med till efterrätt. Soppan består oftast av någon sorts buljong. Det kan vara grönsaks-, fisk- eller köttbuljong. Sedan består soppan av andra ingredienser som till exempel kött, fisk eller grönsaker. För att soppan ska få den lätta konsistensen och för att få fram smakerna brukar soppor stå och koka under en längre tid. Det gör att ingredienserna mjuknar upp samtidigt som deras smaker kommer fram bättre.

Förutom olika sorters råvaror kan soppor innehålla olika sorters kryddor och örter.

I det franska köket skiljer man soppor åt på två olika sätt: de soppor som är mer klara och lätta, och de som är tjockare och ”matigare” i konsistensen. Benämningarna på de olika sorternas soppor på franska är bouillon och consommé, där boullion är den tjockare soppan där det kan ingå andra ingredienser medan consommé ibland enbart kan bestå av en buljong.

Förutom att vi kan äta soppa som maträtt, oftast serverad tillsammans med ett bröd, så kan vi äta soppa till efterrätt. Ett bra exempel på en soppa som är söt och kan ätas till efterrätt är fruktsoppan. I Sverige började man på 70-talet att äta varm nyponsoppa tillsammans med glass och små mandelbiskvier till efterrätt eller mellanmål.

Soppa, sås eller stuvning?

Soppor, såser och stuvningar liknar varandra i konsistens och ibland även i smak. Det alla tre har gemensamt är att de är tunnare i konsistensen än andra maträtter och är flytande. Men det finns vissa grejer som skiljer dem åt.

Stuvningen kan likna soppan både i tillagning och i ingredienser. Ibland kan skillnaden mellan de två olika maträtterna vara hårfina. Men det som kännetecknar soppan är att man oftast använder mer vätska i en soppa i jämförelse med i en stuvning. Stuvningar kan även serveras som tillbehör till andra komponenter, till exempel till ris eller potatis, medan soppan är en maträtt för sig.

Såsen är också lik soppan. Den främsta skillnaden mellan soppa och sås är att såser äts som ett tillbehör till en annan maträtt.

Tillbehör till soppor

Det går fint att äta soppan precis som den är. Men för att vara säker på att alla magar blir mättade brukar man servera bröd till soppan. På en del soppor kan man strö på krutonger, som är tärningsformade torkade brödbitar.

Soppans historia

Precis som gröten så är soppan en av världens äldsta maträtter. Det är för att den inte behöver innehålla särskilt många ingredienser för att den ska vara mättande och man kan enkelt variera mellan olika ingredienser i en soppa.

Soppans tidiga historia

Soppans historia går att spåra långt bak i tiden. Det första belägget för soppa finns år 20 000 före Kristus. Man tror att soppan blev allt vanligare i takt med att kokkonsten uppfanns. Med hjälp av täta kärl utvecklades olika maträtter, bland annat soppan. Innan man kokade soppor och annan mat i kärl av lera så har man hittat korgar av bark och hudar från olika djur som man bland annat kokade soppor i.

Soppans utveckling

Allteftersom att kokkonsten utvecklades och likaså mänskligheten så utvecklades även soppan. I de första restaurangerna som öppnades runt om i världen var bland annat soppan något man serverade. Grunden till dessa soppor bestod, precis som idag, av någon sorts buljong. Oftast vegetabilisk. Sedan fyllde man ut soppan med olika sorters grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Det var först senare som man började att inkludera kött och andra animaliska produkter som kommer från djur. Till exempel mjölk, smör och ägg. Det gjorde att soppan blev mer populär eftersom den sortens soppa mättar mer än de som mer eller mindre består av enbart buljong.

På 1700-talet publicerades USA:s första kokbok. Detta skedde år 1742 och var en kokbok bestående av receptsamlingar för husmödrar. Författaren till den allra första kokboken i USA hette Eliza Smith. Hennes kokböcker bestod bland annat av recept på soppor. Eftersom USA är ett land som består av invånare från hela världen så kunde sopporna se lite olika ut eftersom invånarna tog med sig mattraditioner från det land de emigrerat ifrån. Ett exempel på det är delstaten Pennsylvania där det åts mycket potatissoppa eftersom invånarna till stora delar bestod av personer med tyskt ursprung.

År 1882 trycktes den första broschyren som enbart bestod av recept och fakta om olika soppor. Författaren hette Emma Ewing och broschyren fick namnet soup and soup making.

Soppa på konserv

I slutet på 1800-talet, alltså när industrialiseringen var i full blom, utvecklades det många olika sätt att konservera mat på. Bland annat soppan på burk vilket, är något vi än idag kan köpa i våra matbutiker och på kort tid få en färdig soppa.

Olika sorters soppor

Det finns ett flertal olika sorters soppor. I den här delen går vi igenom några av dem.

Klara soppor

Det här är den typen av soppa som fått sitt namn eftersom de är klara i sitt utseende. Dessa soppor är oftast gjorda på en buljong och har inte så många andra ingredienser, vilket bidrar till att soppan bibehåller sin klarhet. Klara soppor kan på svenska kallas för konsomméer och kan förutom buljong innehålla små grönsaksbitar eller köttbitar.

Krämiga soppor

Det här är den typen av soppor som är redda eller pureade i mjölk, vilket bidrar till att soppan blir krämigare. Ibland kan dessa soppor innehålla grädde, vilket också bidrar till att den blir mer krämig än andra soppor.

Redda soppor

Soppor som är redda har förtjockats med hjälp av stärkelsemjöl eller ägg.

Puread soppa

Ett annat sätt att tillaga en soppa är genom att purea den. När man purear en soppa använder man sig oftast av en mixer som krossar soppans olika ingredienser. Till exempel olika sorters rotfrukter och grönsaker.

Variationer på internationella soppor

I de latinska sopporna tillreds sopporna med bröd som är upplöst i buljong. Denna typ av soppa kallas för suppa. När soppan kom till använde man bröd som hade börjat att bli torrt för att sedan doppa eller lösa upp det i buljong. Den liknar alltså den svenska maträtten dopp i grytan som serveras kring jul.

En fransk variation på soppa kallas för bisque. Dessa soppor tillreds med mjöl eller grädde och förtjockas med hjälp av rismjöl eller vanligt ris. Bisque brukar oftast tillagas med skaldjur.

En annan variation på soppa är den anglosaxiska soppan chowder och liknar franska bisque genom att den redda soppan avslutas med grädde.

Soppan i Sverige

Soppan har varit en del av vår svenska husmanskost sedan långt tillbaka i vår historia. För flera hundra år sedan, när Sverige var drabbat av hungersnöd var soppan en viktig del av vår överlevnad. Att koka soppa på en spik var något många svenskar tvingades att göra eftersom vi under dessa år var drabbade av hårda vintrar och dåliga skördar, vilket innebar att man helt enkelt fick ta det man hade och koka soppa på det. Från den tiden har man i ärtsoppan är en beryktad kungamördare så var ärtsoppan den svenska författaren August Strindbergs favoriträtt. Ärtsoppan har ätits i Sverige sedan 1200-talet och är en soppa som är gjord på bland annat ärtor och fläsk. Enligt svenska traditioner ska den ätas på torsdagar tillsammans med pannkakor och gärna en punsch.

Grönsakssoppa

En annan typisk svensk soppa är grönsakssoppan. Grönsakssoppan går att variera, men som namnet berättar så innehåller grönsakssoppan olika sorters grönsaker. Det går bra att koka en grönsakssoppa på det man har hemma, såsom rotfrukter och grönsaker. Vad du än har hemma i grönsaksväg kan du koka en soppa på det.

Nässelsoppa

Precis som med det mesta från vår matkultur så är även sopporna inspirerade från andra länder. En soppa många tror är typiskt svensk är nässelsoppan. Men faktum är att den har sitt ursprung från Storbritannien där man ätit nässelsoppa sedan 1000-talet. Nässelsoppan är en soppa gjord på nässlor och äts främst i de nordligare delarna av Europa, bland annat Sverige.

Internationella soppor

Eftersom soppan är en populär maträtt och äts över hela världen kan den ha lika många variationer som det finns matkulturer. I länder som ligger nära kusten tar man tillvara på fisken och skaldjuren som fångas upp i haven och tillagar soppor på fisk och skaldjur. I länder där det finns mycket skog och natur som tillåter en bra odling och skörd är det vanligt med mat som består av olika grönsaker och rotfrukter, så även i sopporna. En del länders matkultur innebär kryddstark mat, medan man i andra länder är mer försiktig när det kommer till kryddningen.

Var du än befinner dig i världen så är soppan en typisk maträtt och innehåller ingredienser som är typiska för det landet.

I Asien är det vanligt att soppor innehåller nudlar och risk. En sorts soppa som har fått ett internationellt uppsving de senaste åren är den japanska misosoppan. En annan soppa från Asien som blivit populär de senaste åren är ramen.

Förutom att soppor kan variera i smak så kan soppor runt om i världen variera när det kommer till konsistens. En del soppor är tunnare medan andra är rika på ingredienser. Sedan kan de också vara varma eller kalla. En del soppor äts som en full måltid, medan andra serveras som förrätt eller tillsammans med bröd för att det ska vara mättande.

En annan sak som soppor runt om i hela världen har gemensamt är att de främst äts i skålar och djupa tallrikar och dricks oftast inte.

Några internationella soppor

För att du ska få ett hum om hur soppor kan skilja sig åt över världen kommer vi i den här delen gå igenom några internationella soppor.

Ramen

Den mest populära internationella soppan just nu är ramen. Ramen är en nudelsoppa som har sitt ursprung från japan. Soppan kan serveras som den är eller tillsammans med kött eller grönsaker, till exempel kyckling. Ramen äts traditionellt med ätpinnar, men om du inte har lärt dig konsten att äta med ätpinnar ännu går det bra att äta med vanliga bestick.

Gulasch

En soppa som är vanlig att äta både i Sverige och internationellt är den ungerska gulaschsoppan. Gulaschsoppan är en soppa gjord på potatis och kött. Ordet gulasch kommer från ungerskans gulyás som betyder herde och hús som betyder kött. Gulasch är Ungerns nationalrätt.

Gazpacho

Den mest etablerade kalla soppan är gazpachon som kommer från Spanien. En gazpacho är gjord på tomat, gurka och vitlök och serveras tillsammans med bröd.

Morotssoppa

Morotssoppan har sitt ursprung från det franska köket. Som namnet på soppan redan har berättat så är moroten den huvudsakliga ingrediensen i en morotssoppa. Morotssoppan anses vara en typisk fransk maträtt som bland annat åts av kung Edvard VII.

Du får gärna använda dig av formuläret om du vill komma i kontakt med oss.

Allt du vill veta om sopporAllt du vill veta om soppor

Om författaren

kalle administrator