Bjud på härliga skaldjursoppor

Avkalle

Bjud på härliga skaldjursoppor

En skaldjurssoppa är ett gott och lyxigt val oavsett om du serverar den till vardags eller till fest. Den passar lika bra som en förrätt som huvudrätt och serveras gärna med lite bröd till. Det som är roligt med just skaldjurssoppor är att de går att variera i all oändlighet. En av de stora klassikerna är att göra något med räkor eller musslor och kombinera med lite vitt vin.

Passar såväl på sommaren som på vintern

Även om soppor kanske är något vi främst förknippar med vintermörkret är det alltid rätt att servera en mustig skaldjurssoppa. Om det är sommar och riktigt varmt kan du leta efter recept som ska serveras kalla. En annan fördel är att det är lätt att göra ett storkok om du ska ha flera gäster på besök. Eller om du bara vill ha mat för flera dagar framåt.

Kombinera med andra skaldjursrecept

Om du vill bryta av soppan med någonting annat finns det en uppsjö av skaldjursrecept du kan leta bland. Skaldjur är nyttigt, enkelt att tillaga och går att kombinera med flera andra smaker. Under sommaren kan det till exempel smaka riktigt bra med en kräftsoppa. För att sätta lite smak kan du göra en sås av vitt vin, fiskbuljong och lite sherry eller konjak. Smaksätt också med lök och vitlök för lite extra smak.

Tänk på att inte överkoka fisken

Det viktigaste momentet med skaldjurssoppan är själva fisken och eventuella räkor, kräftor eller musslor. Dessa blir väldigt lätt sega om de kokas för hårt eller för länge. Därför är det viktigt att du följer receptet noggrant och tar upp skaldjuren i rätt tid. Oftast ska de bara ligga och sjuda i några minuter eller läggas i precis i slutet. Fundera på vilka skaldjur du tycker bäst om och välj ett recept som fokuserar på dessa.

Para med ett gott vitt vin

För att höja smakupplevelsen ytterligare är det viktigt att kombinera med rätt dryck. Det klassiska brukar vara att kombinera med ett vitt vin. Om du inte dricker alkohol finns det flera alkoholfria alternativ som passar minst lika bra.

Om författaren

kalle administrator