En introduktion till soppan

Avivadmin

En introduktion till soppan

Soppa är en vanlig maträtt som lagas över hela världen och har funnits i mänsklighetens meny sedan långt tillbaka i vår historia. Soppan är en sorts flytande föda som både kan vara mättande och värmande. En anledning till varför soppan genom alla tider har varit, och fortfarande är, en vanlig maträtt över hela världen är att den inte kräver särskilt många ingredienser. Det innebär att den är billig att tillaga och därmed kan de som inte har mycket pengar ändå laga en mättande soppa.

Vad är en soppa?

Soppan kan serveras både varm och kall, till förrätt, varmrätt och till och med till efterrätt. Soppan består oftast av någon sorts buljong. Det kan vara grönsaks-, fisk- eller köttbuljong. Sedan består soppan av andra ingredienser som till exempel kött, fisk eller grönsaker. För att soppan ska få den lätta konsistensen och för att få fram smakerna brukar soppor stå och koka under en längre tid. Det gör att ingredienserna mjuknar upp samtidigt som deras smaker kommer fram bättre.

Förutom olika sorters råvaror kan soppor innehålla olika sorters kryddor och örter.

I det franska köket skiljer man soppor åt på två olika sätt: de soppor som är mer klara och lätta, och de som är tjockare och ”matigare” i konsistensen. Benämningarna på de olika sorternas soppor på franska är bouillon och consommé, där boullion är den tjockare soppan där det kan ingå andra ingredienser medan consommé ibland enbart kan bestå av en buljong.

Förutom att vi kan äta soppa som maträtt, oftast serverad tillsammans med ett bröd, så kan vi äta soppa till efterrätt. Ett bra exempel på en soppa som är söt och kan ätas till efterrätt är fruktsoppan. I Sverige började man på 70-talet att äta varm nyponsoppa tillsammans med glass och små mandelbiskvier till efterrätt eller mellanmål.

Soppa, sås eller stuvning?

Soppor, såser och stuvningar liknar varandra i konsistens och ibland även i smak. Det alla tre har gemensamt är att de är tunnare i konsistensen än andra maträtter och är flytande. Men det finns vissa grejer som skiljer dem åt.

Stuvningen kan likna soppan både i tillagning och i ingredienser. Ibland kan skillnaden mellan de två olika maträtterna vara hårfina. Men det som kännetecknar soppan är att man oftast använder mer vätska i en soppa i jämförelse med i en stuvning. Stuvningar kan även serveras som tillbehör till andra komponenter, till exempel till ris eller potatis, medan soppan är en maträtt för sig.

Såsen är också lik soppan. Den främsta skillnaden mellan soppa och sås är att såser äts som ett tillbehör till en annan maträtt.

Tillbehör till soppor

Det går fint att äta soppan precis som den är. Men för att vara säker på att alla magar blir mättade brukar man servera bröd till soppan. På en del soppor kan man strö på krutonger, som är tärningsformade torkade brödbitar.

Om författaren

ivadmin