Internationella soppor

Avivadmin

Internationella soppor

Eftersom soppan är en populär maträtt och äts över hela världen kan den ha lika många variationer som det finns matkulturer. I länder som ligger nära kusten tar man tillvara på fisken och skaldjuren som fångas upp i haven och tillagar soppor på fisk och skaldjur. I länder där det finns mycket skog och natur som tillåter en bra odling och skörd är det vanligt med mat som består av olika grönsaker och rotfrukter, så även i sopporna. En del länders matkultur innebär kryddstark mat, medan man i andra länder är mer försiktig när det kommer till kryddningen.

Var du än befinner dig i världen så är soppan en typisk maträtt och innehåller ingredienser som är typiska för det landet.

I Asien är det vanligt att soppor innehåller nudlar och risk. En sorts soppa som har fått ett internationellt uppsving de senaste åren är den japanska misosoppan. En annan soppa från Asien som blivit populär de senaste åren är ramen.

Förutom att soppor kan variera i smak så kan soppor runt om i världen variera när det kommer till konsistens. En del soppor är tunnare medan andra är rika på ingredienser. Sedan kan de också vara varma eller kalla. En del soppor äts som en full måltid, medan andra serveras som förrätt eller tillsammans med bröd för att det ska vara mättande.

En annan sak som soppor runt om i hela världen har gemensamt är att de främst äts i skålar och djupa tallrikar och dricks oftast inte.

Om författaren

ivadmin