Några svenska soppor

Avivadmin

Några svenska soppor

Att soppan är en del av vår svenska husmanskost är något som är starkt etablerat vid det här laget. Därför kommer vi i den här delen lägga vårt fokus på att gå igenom några soppor som är typiskt svenska.

Ärtsoppa

Förutom att ärtsoppan är en beryktad kungamördare så var ärtsoppan den svenska författaren August Strindbergs favoriträtt. Ärtsoppan har ätits i Sverige sedan 1200-talet och är en soppa som är gjord på bland annat ärtor och fläsk. Enligt svenska traditioner ska den ätas på torsdagar tillsammans med pannkakor och gärna en punsch.

Grönsakssoppa

En annan typisk svensk soppa är grönsakssoppan. Grönsakssoppan går att variera, men som namnet berättar så innehåller grönsakssoppan olika sorters grönsaker. Det går bra att koka en grönsakssoppa på det man har hemma, såsom rotfrukter och grönsaker. Vad du än har hemma i grönsaksväg kan du koka en soppa på det.

Nässelsoppa

Precis som med det mesta från vår matkultur så är även sopporna inspirerade från andra länder. En soppa många tror är typiskt svensk är nässelsoppan. Men faktum är att den har sitt ursprung från Storbritannien där man ätit nässelsoppa sedan 1000-talet. Nässelsoppan är en soppa gjord på nässlor och äts främst i de nordligare delarna av Europa, bland annat Sverige.

Om författaren

ivadmin