Olika sorters soppor

Avivadmin

Olika sorters soppor

Det finns ett flertal olika sorters soppor. I den här delen går vi igenom några av dem.

Klara soppor

Det här är den typen av soppa som fått sitt namn eftersom de är klara i sitt utseende. Dessa soppor är oftast gjorda på en buljong och har inte så många andra ingredienser, vilket bidrar till att soppan bibehåller sin klarhet. Klara soppor kan på svenska kallas för konsomméer och kan förutom buljong innehålla små grönsaksbitar eller köttbitar.

Krämiga soppor

Det här är den typen av soppor som är redda eller pureade i mjölk, vilket bidrar till att soppan blir krämigare. Ibland kan dessa soppor innehålla grädde, vilket också bidrar till att den blir mer krämig än andra soppor.

Redda soppor

Soppor som är redda har förtjockats med hjälp av stärkelsemjöl eller ägg.

Puread soppa

<p>Ett annat sätt att tillaga en soppa är genom att purea den. När man purear en soppa använder man sig oftast av en mixer som krossar soppans olika ingredienser. Till exempel olika sorters rotfrukter och grönsaker.

Variationer på internationella soppor

I de latinska sopporna tillreds sopporna med bröd som är upplöst i buljong. Denna typ av soppa kallas för suppa. När soppan kom till använde man bröd som hade börjat att bli torrt för att sedan doppa eller lösa upp det i buljong. Den liknar alltså den svenska maträtten dopp i grytan som serveras kring jul.

En fransk variation på soppa kallas för bisque. Dessa soppor tillreds med mjöl eller grädde och förtjockas med hjälp av rismjöl eller vanligt ris. Bisque brukar oftast tillagas med skaldjur.

En annan variation på soppa är den anglosaxiska soppan chowder och liknar franska bisque genom att den redda soppan avslutas med grädde.

Om författaren

ivadmin