Soppor för alla tillfällen

Avkalle

Soppor för alla tillfällen

Soppor är en av de måltider som går att anpassa allra mest; efter säsong, efter tillfälle, efter smak, efter humör. Vi tar en titt på olika tillfällen en soppa kan göra sig fantastisk, oavsett om det är mitt i sommaren eller ihop med ett gott vin.

Ett gott vin till soppan

När vi tänker på soppor gör nog de flesta associationer till en värmande måltid under de mörka och kalla månaderna här uppe i Norden. Men så behöver det inte alls vara. Många soppor kan med fördel serveras kalla – ta bara den andalusiska gazpachon till exempel; en svalkande och god soppa gjord på en mix av olika friska grönsaker. En annan variant är att göra den soppa du vill men helt enkelt inte värma upp den så mycket, alternativt låta den svalna av innan du avnjuter den. På det sättet kan du äta lätta men näringsrika måltider även mitt i varma sommaren.

Vad dricker man till soppa då? Faktum är att du kan dricka det mesta, även om du kan behöva balansera drycken mot innehållet i soppan. Du får automatiskt i dig en hel del vätska genom soppan själv, men vill du lyxa till det lite kan du välja ett gott vin som går bra ihop tillsammans med huvudingrediensen och smakerna du valt. En lite tyngre soppa baserad på kött och grönsaker kan avnjutas ihop med ett gott appassimento vin, medan en fisksoppa gifter sig väldigt bra med rätt sorts vitt vin. Har du använt ett visst sorts vin i soppan kan du gärna välja samma vin att dricka till den färdiga rätten. En fransk löksoppa ihop med ett franskt vitt vin är en klassiker som står sig vilken dag som helst, och vare sig det handlar om vardag eller fest. Glöm inte att även en enkel soppa kan bli lyxig med rätt tillbehör och dryck.

Om författaren

kalle administrator